Samen voor Zorg en Veiligheid.nl

gegevensdeling binnen het zorg- en veiligheidsdomein

Europese privacytoezichthouders nemen guidelines aan over gerechtvaardigd belang

11-10-2024

De European Data Protection Board (EDPB) heeft guidelines aangenomen over de grondslag ‘gerechtvaardigd belang’. Dit is een van de grondslagen in de AVG om persoonsgegevens te mogen verwerken.

Voorwaarden

De AVG biedt 6 mogelijke grondslagen, waarvan gerechtvaardigd belang er dus een is. De EDPB-guidelines helpen organisaties om te bepalen of zij persoonsgegevens mogen verwerken op grond van een ‘gerechtvaardigd belang’. Dit mag alleen onder deze 3 voorwaarden:

  • Er is daadwerkelijk een gerechtvaardigd belang.
  • De verwerking van persoonsgegevens is noodzakelijk om dit belang te behartigen.
  • Het gerechtvaardigd belang weegt zwaarder dan de belangen van betrokkenen.

Guidelines

De guidelines geven uitleg bij het toepassen van deze stappen en voorbeelden van situaties waarin het wel of niet mogelijk is om een beroep te doen op deze grondslag. De guidelines leggen ook uit waar organisaties rekening mee moeten houden als zij hun verwerking baseren op deze grondslag. Betrokkenen hebben bijvoorbeeld speciale rechten als organisaties deze grondslag gebruiken.

Publieke consultatie

Er loopt een publieke consultatie voor de guidelines. Dat betekent dat iedereen feedback kan geven op de guidelines op de EDPB-website. Dit kan tot en met 20 november 2024. Op basis van alle feedback beoordeelt de EDPB of er nog aanpassingen nodig zijn in de guidelines.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de guidelines en consultatie de op de website van European Data Protection Board